ÁRSTOP! – VÁSÁROLJ GÉPET 2022-ES ÁRAKON JANUÁR 31-IG ÉS FIZESD KI RÉSZLETEKBEN!

Talajmunkagépek

Talajművelés

Az ekével végzett szántás az egyik legősibb talajművelési módszer. A modern ekék már képesek mind a sekély, mind a mélyebb művelést megvalósítani, garantálják a tarló maradványtól mentes felszínt. Továbbá alkalmasak akár szerves vagy híg trágya bedolgozására a mélyebb rétegekbe.

Forgatás nélküli művelés előnyei

Eke - A meghatározó talajmunkagép

Az ekét szántáshoz használják elsősorban az őszi alapművelés elvégzéséhez, de bizonyos esetekben akár tarlóhántásra is használható. Az eke a traktor teljesítményétől függően tetszőleges számú ekefejből állhat. Az ekefej két fő alkotóeleme határozza meg a munka minőségét, az egyik az ekevas, amely a barázda kimetszéséért felelős, a másik pedig a kormánylemez, ami a talaj fordításáért felelős. A gyárak folyamatosan fejlesztenek és létezik már „szénmegkötő gazdálkodásra alkalamas” eke is, de az alap koncepció már több száz éve ugyan az, a talaj legfelső rétegét a barázda aljára fordítani.

5 vasú félig függesztett eke a közepes nagyságú gazdaságok részére
Eketalp betegség - A szántás hátrányai

Eketalp betegség - A szántás hátrányai

A szántás népszerű talajművelési forma, viszont gyakori probléma, hogy a szántás eketalpat eredményez különösen akkor, ha nem megfelelő időpontban végezzük, vagy minden évben ugyan olyan mélységben végezzük. A tömör réteget (eketalpat) a szántási mélység alatt egy gazdabot segítségével könnyedén kimérhetjük, bizonyos esetekben a felszín és az eketalp között még egy tárcsatalp-tömörödést is tapasztalhatunk. Az eketalp egy áthatolhatatlan lemezt képez, amely akadályozza a víz, az ásványi anyagok és a növényi gyökerek behatolását a mélyebb talajrétegekbe.

Negatív hatások - Talajcserepesedés, erózió és egyre romló talajélet

A szántás kevésbé alkalmas eljárás száraz körülmények között, mert az intenzív művelés viszonylag nagy mennyiségű nedvesség veszteséget okoz, ami miatt a növények nehezebben kelnek és fejlődnek, amennyiben a vetés után nincs elegendő csapadék.
A vetést követő nagy mennyiségű csapadék szintén problémákhoz vezethet, a lecserepesedésre hajlamos talajtípuson, ha az teljesen borítatlan. Az intenzív csapadék és a szél növeli az erózió kialakulásának kockázatát bizonyos régiókban.
Az intenzív talajművelés és a szántás egyaránt csökkenti a földigiliszták számát a talajban, ami a humusz termeléséért felelős.

Negatív hatások - Talajcserepesedés, erózió és egyre romló talajélet
Magas idő- és energiaigény - A szántás jelentősen meghatározza a gazdaság eredményeit

Magas idő- és energiaigény - A szántás jelentősen meghatározza a gazdaság eredményeit

A szántásnak nem csak a talajra van negatív hatása, hanem akár a kiadásainkat is növelheti. A hagyományos ekével végzett őszi alapművelés esetében minden esetben számolni kell, egy kora tavaszi talajlezárásra valamint egy magágykészítésre is, ez mindenképp többlet kiadással jár a forgatásnélküli műveléshez képest, mert ebben az esetben az ősszel grúberrel elvégzett alapművelést a munkagép lezáróhengere visszatömöríti, így tavasszal elegendő csak a megfelelő magágykészítésről gondoskodni. A jelenlegi technológia csúcsa pedig a sávművelés után történő vetés, vagy ha a talajunk már elérte a kellően lazult állapotot, akkor akár a direktvetés is járható út lehet. Ez jól látszik az ábráról is, hogy balról jobbra nem csak a műveletek száma csökken, hanem a munkálatokra fordított üzemanyag és a munkaidő is.

Van élet a szántáson túl is?
Soha nem késő váltani

Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között, szárazabb évjáratokban az őszi kalászosok alá történő szántás hatására a talajt tovább szárítjuk, ezzel az optimális kelés esélyeit jelentősen rontjuk. A tavaszi kultúra előtt történő őszi elmunkálatlan, hantos szántás hantjai tavaszra porrá omlanak, ugyan a port a szél elviszi, de a következő eső a talajba mossa ami fokozza a tömörödöttséget.

szélsőségesebb időjárási viszonyok

FORGATÁS NÉLKÜLI TALAJMŰVELÉS

A forgatás nélküli talajművelés az USA-ból és Ausztráliából indult, ahol már több olyan gazdaság is található, melyek már több mint 40 éve sikeresen alkalmazzák ezt a technológiát. Ezekben a gazdaságokban az eke helyett különféle gépeket, például tárcsás kultivátorokat, mély kultivátorokat, vagy kombinált munkagépeket alkalmaznak.
Az amerikai sikeres minták nyomán Európában az utóbbi 5-10 évben kezdtek el terjedni a talajkímélő művelésre alkalmas munkagépek, és azóta ezek népszerűsége évről évre nő.
Ezek a gazdaságok a következő előnyöket emelik ki: alacsonyabb üzemanyagköltségek, alacsonyabb az idő- és munkaerő-igénye, valamint csökkenti az erózió kockázatát, és növeli a talaj nedvességmegtartó képességét.

Sekély művelés
Tarlóhántás & magágykészítés

A nagy áteresztőképességű, vibráló kapák és a front aprító henger segítségével a Simple sekélykultivátor igen jó hatékonysággal képes kezelni a növényi maradványokat és gyomokat. Minimál művelés esetében pedig nagy mennyiségű mulccsal borított területeken is tökéletes magágyat készíthetünk vele.

Sekély művelés Tarlóhántás és magágykészítés
Középmély művelés Tarlóhántástól az alapművelésig

Középmély művelés
Tarlóhántástól az alapművelésig

A sokszínű kapafelszereltségnek, a kiemelkedő vázmagasságnak és a betömődésmentes lezáróhengernek köszönhetően a Performance grúber minden talajon megállja a helyét, legyen szó sekély tarlóhántásról, vagy 38 cm mélyen végzett alapművelésről. A NorAn Performance a lehető legjobb választás a szántást kiváltó forgatás nélküli művelés első munkagépének.

Sávos művelés
Maximális hozamok & fejlődő talajélet

A NorAn Striptill sávművelőt alkalmazva a művelést nem a teljes felületen végezzük mint a szántásos vagy mulcskultivátorral végzett művelés estében, hanem 20-25 cm széles sávokban, így jelentős üzemanyag megtakarítással számolhatunk. A művelet közben lehetőségünk van szilárd vagy folyékony tápanyag célzott kijuttatására is, így csak oda kerül tápanyag, ahol azt a kultúrnövény hasznosítani tudja. A rendszer csak RTK automata kormányzással tud működni, mert tavasszal ugyan ezekre a sávokra kell vetni.

Sávos művelés Maximális hozamok és fejlődő talajélet