fbpx

ÁRSTOP! – VÁSÁROLJ GÉPET 2022-ES ÁRAKON JANUÁR 31-IG ÉS FIZESD KI RÉSZLETEKBEN!

STRIPTILL sávművelő

A STRIPTILL sávművelő talajmunkagépek által előkészített sávok elősegítik a csapadék gyors felvételét és a talajnedvességet is jobban megőrzik. A kialakított sávok folyamatosan ideális környezetet biztosítanak a növények fejlődéséhez. A megművelt talajsávok gyorsabban melegednek fel és jobb lesz a levegő- és vízháztartásuk.

18-35cm

45-75cm

4.0 - 7.0m

140-300 LE

Legfontosabb tulajdonságok

Hogyan működik a sávművelés?

Strip-Till, sávos művelés olyan minimál-művelési rendszer, amikor csak a vetéshez szükséges sávot lazítjuk, műveljük a gyökérzet mélységéig,
a műtrágyák kijuttatásával egyidejűleg. A hántott, vagy hántatlan tarlón végzett beavatkozáskor át kell vágni a szármaradványokat, azokat a művelendő
sorok közé kell rendezni, a talajt 28-30 cm mélységben át kell lazítani, eközben folyékony vagy szilárd tápanyagot kell lehelyezni a művelt sávba a felszín
alá, majd az átlazított talaj rögösségét meg kell szüntetni, rögaprítással és lezárással közel magágy minőségű sávokat kell kialakítani. Eközben a sorközök
bolygatatlanul pihennek, újulnak.

Hatékonyság jegyében

A NorAn Strip-Till sávművelő a felsorolt követelményeket egyetlen műveletben teljesíti. A Strip-Till-el előkészített sávok elősegítik a csapadék gyors felvételét és a talajnedvesség megőrzését. A sorok közötti terület felszínén maradnak a növényi maradványok, gátolva a túlzott lehűlést, melegedést Az átlazított kiváló talajszerkezetű magágy biztos, homogén kelést és a növények egyöntetű fejlődését eredményezi. A soronkénti paralelogrammás felfüggesztés és mélységhatárolás precíz, akár egyidejűleg két szintre történő műtrágya-lehelyezést biztosít, elősegítve a műtrágya hatékony hasznosulását. A kialakított sávok a tenyészidő alatt folyamatosan ideális talajkörnyezetet biztosítanak a növényfejlődéséhez. Az eszköz átlazítja a gyökérzónában található tömörödött rétegeket, helyreállítja a talaj szerkezetét, így megteremti az akadálymentes gyökérfejlődés feltételeit. A meglazult talaj kölcsönhatásba lép a bolygatatlan sorközökkel így onnan is zajlik a hasznos anyagok cseréje, a háborítatlan mikroorganizmusokkal telített részen a talaj termékenységének növekedése következik be.

Nagy előnyökkel jár

A sávos talajművelés előnyei: a feldolgozott talajsávok gyorsabb felmelegedése és levegőztetése, csökkentett erózió, jobb vízfelvétel a direktvetéshez képest és granulált vagy szerves műtrágya célzott kijuttatása a megművelt sávokba. A sorok között növényi maradványok fedik a műveletlen szántóföldi sávokat. A növényi maradványok csökkenti a talaj nedvességének párolgását, és gátat szabnak a gyomok terjedésének. Az agrónómiai előnyök mellett a sávművelési rendszer jelentős gazdasági előnyökkel is jár. Mivel a teljes felületnek csak 30-40%-át műveljük ezért jelentős üzemanyag megtakarítást érhetünk el, valamint a célzottan kijuttatott műtrágyának köszönhetően magasabb hozamokat takaríthatunk be.

Teljes „kabin-kontroll”

A NorAn Strip-Till sávművelő a legújabb technológiák felhasználásával került megtervezésre. Mivel a termőterületek nagyon heterogének – még akár táblán belül is – ezért fontosnak tartottuk, hogy a beállítások jelentős részét a traktorfülkéből, könnyedén el tudjuk végezni. A legfontosabb helyeken – mint a sávművelő tag paralelogramma felfüggesztésénél (1.), a sávtisztítónál (2.), valamint a lezáró egységnél (3.) – pneumatikus légrugók biztosítják a megfelelő leszorító erőt, melynek nyomását gombok segítségével könnyedén változtatni tudjuk. A műtrágya adagolás vezérlése – akár szilárd akár folyékony – szintén a traktorfülkéből történik fejlett táblagép segítségével.

Sokoldalú minden feltételre

A sávművelő tagokat kengyelcsavarok rögzítik a vázra, melyek könnyen állíthatók a különböző növények igényeinek megfelelően. A NorAn Strip-Till sorművelő sávos talajművelésre alkalmas például kukorica, szója, napraforgó vagy repce termesztése esetén. Az egyes művelőegységek sorköze egyszerűen állítható 45-50-55 és 76 centiméter között, így a gép a növény sortávolsága szerint módosítható.

Elővágótárcsa és mélységtartás

A több munkamélységbe állítható front vágótárcsák megnyitják a talajt és gondoskodnak a hosszú szármaradványok elvágásáról, melyek eltávolításáért a sortisztító tárcsák felelősek. A vágótárcsák mellett, elhelyezkedő mélységtartó kerekek biztosítják a sávművelő kocsik precíz mélységtartását.

Sortisztító tárcsák

A művelendő sávokat meg kell tisztítani a nagy mennyiségű szármaradványtól, amit a cápafogas sortisztító tárcsák biztosítanak. Az sortisztító egységet paralelogramma felfüggesztésen került elhelyezésre, és ennek a megfelelő talajnyomásáról pneumatikus légrugók gondoskodnak. A légnyomás kikapcsolásával pedig automatikusan eltávolodnak a talajtól a tisztítótárcsák.

Megfelelően laza magágy

A talaj lazításáról az egyenes profilú késszárak gondoskodnak. A késszárakon található kopócsúcsok és a késszárak is HARDOX alapanyagból készülnek, és természetesen cserélhetők is. Amennyiben a lazított sávot szélesebbre szeretnénk kialakítani, akkor lehetőségünk van szárnyakat felszerelni a késszárakra.

Oldalsó terelő tárcsák

Sávművelésnél fontos, hogy csak a sorok legyenek művelve a sorközök pedig érintetlenül maradjanak. A kések által megmozgatott talajt a 470 mm átmérőjű hullámos tárcsalapok tartják a sorban. A tárcsalapok távolsága a késhez képest nézve „előre és hátra” is állítható, valamint hézagoló lemezek segítségével oldal irányban is mozgatható, amivel a sáv szélessége változtatható. A tárcsalapok szögét is változtathatjuk annak érdekében, ha a sávunkat bakhátasra szeretnénk kialakítani.

Műtrágya lehelyezés

A kések nyomában lehetőségünk van a talajműveléssel egyidejűleg műtrágya lehelyezésre is. Ez történhet szilárd (granulált) vagy folyékony formában is. A műtrágya kijuttatás mélységét csavarok segítségével könnyedén beállíthatjuk.

Minden időben optimális

A lezáróegység könnyedén, egyetlen csap kivételével lecserélhető. Ezáltal a sávművelőnket gyorsan be tudjuk állítani az aktuális talajállapothoz, és a művelés elvárt eredményéhez. Az alábbi lezárók közül választhatunk:

 1. Tárcsás lezáró: Ez az egység 4 db 470 mm átmérőjű hullámos tárcsalapból áll, melyek egymástól eltolva állnak. Elsősorban őszi sávozáskor ajánljuk, mert tökéletes rögaprítással rendelkezik, de viszont nem nyomja túl a talajt.
 2. Csirkelábas lezáró kerék: A leguniverzálisabb lezáróegység, mert őszi és tavaszi műveletekre is egyaránt használható.
 3. Láncos lezáró: Ebben az esetben a fő művelőelemeket nagy keresztmetszetű szemes láncok alkotják, melyek két lap közé vannak behegesztve. A laza lánc folyamatos mozgása miatt nagyon jó öntisztuló képességgel rendelkezik, ezért nedves körülmények között sokáig alkalmazható.
 4. Pálcás lezáró: A ferdeléces rögtörő henger felépítésében nagyon hasonlít a kombinátorokon található lezárókhoz. Ezért inkább lazább talajokra és szárazabb körülmények közé javasoljuk.

Érdekli ez a gép? Kérdése van?Hívd most! +36 30 601 31 61

Műszaki adatok

Egyes modellek paraméterei és különbségek, táblázat az STRIPTILL verziók tulajdonságairól.

NorAn StriptillFX 4FX 6HY 6HY8
Váz keresztmetszet (mm)180x180x10180x180x10180x180x10180x180x10
Váz típusaFixFixHidraulikusan csukhatóHidraulikusan csukható
Sorok száma minimális sortávolságnál6101012
Sorok száma maximális sortávolságnál4668
Munkaszélesség (m)34.54.56
Az alapgép súlya (kg)1860279030503990
Sortávolság (cm)45, 50, 55, 7645, 50, 55, 7645, 50, 55, 7645, 50, 55, 76
Függesztés 3 pontos3-pont Kat. III3-pont Kat. III3-pont Kat. III3-pont Kat. III
Hidraulika körök száma--1 DA1 DA
Vonóerőigény (LE-től)150-180200-230200-230280-320

DA = kettős működésű (min. 180 bar)

360 fokos grafika

STRIPTILL sávművelő talajmunkagép

0%

  Tartozékok

  front kerék

  Mélységtartó kerék

  Mélységtartó kerekeket alkalmazva, a traktorunk vonószerkezetét tudjuk megkímélni, mert munkahelyzetben a sávművelő vázszerkezetét teljes mértékben a kerekekre terhelhetjük.
  1100l

  Folyékony műtrágya kijuttató

  Sávműveléssel egy menetben, lehetőségünk van a kés mögött, folyékony műtrágyát kijuttatni, ezzel jelentős időt és üzemanyagot megtakarítva. A tartály a hidraulikusan csukható vázzal rendelkező sávművelőknél a traktor front függesztésén kap helyet, a fix vázú gépeknél lehetőségünk van a sávművelő vázszerkezetére rögzíteni.
  tartaly

  Szilárd műtrágya kijuttató

  Sávműveléssel egy menetben, lehetőségünk van a kés mögött, szilárd műtrágyát kijuttatni, ezzel jelentős időt és üzemanyagot megtakarítva. A tartály a hidraulikusan csukható vázzal rendelkező sávművelőknél a traktor front függesztésén kap helyet, a fix vázú gépeknél lehetőségünk van a sávművelő vázszerkezetére rögzíteni.
  tarcsas

  Tárcsás lezáró

  Őszi sávművelésnél, célszerű egy magasabb, lazább bakhátat készítenünk sávműveléskor. Erre a célra kitűnően megfelel a tárcsás lezáró, ami 4 db egymástól eltolt tárcsalapból áll. A hullámos tárcsák a keletkezett rögöket kitűnően aprítják, de a sávokat nem tömörítik túlságosan.
  lancos

  Láncos lezáró

  Extrém nedves körülmények között csak olyan lezáró egység használható, ami tartalmaz rugalmas elemeket. A láncos lezárót, nagy keresztmetszetű láncok alkotják amik két acéllap közé laza állapotban vannak hegesztve. Ennek köszönhetően. a nedves talaj könnyedén leválik a laza lánctagokról.
  palcas

  Pálcás lezáró

  A ferdeléces lezáró hengert csak laza talajokra ajánljuk, oda is csak azokban az esetekre, ha a „csirkelábas” tömörítő kerekek túlságosan tömör sávokat készítenének.
  480c-chrome-single-big

  12V kompresszor

  Abban az esetben, ha nincs a traktorunkon légfék rendszer, a pneumatikus légrugók üzemeltetéséhez szükséges egy 12V-os kompresszort felszerelni a munkagépre, ami a szükséges nyomást folyamatosan biztosítja.

  Galéria

  Kapcsolatfelvételi űrlap

  Segítségre van szüksége a választáshoz vagy érdekelné valamelyik gép bemutatása? Lépjen velünk kapcsolatba!

  Telefonszám:
  +36 30 601 31 61

  Sávművelést hasonlóan kell időzíteni, mint ahogy az alapművelést. A kötöttebb talajokon érdemes őszi-késő őszi időpontokat választani és a sávokat lazább szerkezetű bakhátasra kialakítani a tél folyamán hagy ülepedjen, könnyebb művelésű lazább talajokon érdemes csak a tavaszi sávművelést választani, ekkor viszont egy tömörebb sávot kell létrehoznunk, hogy vetéskor a magot tömör talaj vegye körül, ne egy levegős közegbe kerüljön.

  Erre a kérdésre adott választ a téli időjárás nagyban befolyásolja. Ha a tél folyamán kevés csapadék esett és a vadak nem tömörítették le a sávjainkat akkor, tavasszal egy totális gyomírtó is elegendő lehet vetés előtt. Abban az esetben ha a csapadék nagyon visszatömörítette volna a sávokat, akkor a probléma mértékének függvényében kell eszközt választani. Ez lehet sáv frissítő, küllős kapa, rövidtárcsa, vagy akár egy sekély kultivátor is.

  A NorAn Striptill sávművelő munkatagjait a vázszerkezetre kengyelcsavarok rögzítik. Ezek meglazításával, vagy kiszerelésével a művelő kocsikat a vázon oldal irányba el tudjuk csúsztatni, majd újra rögzíteni a kívánt sortávolságra.

  Minden NorAn munkagép tervezésénél az elsődleges szempont a hosszú élettartam, a minőségi anyagfelhasználás és a felhasználóbarát üzemeltetés. Ez a Striptill sávművelő tervezésekor sem volt másképp. Continetal légrugók kerültek beépítésre, melyeket a kisteherautók rugózásához fejlesztettek ki, tehát kimondottan nagy teherbírásúak és tartós kialakításúak. Ezek a légrugók a sávművelő beállítását roppant egyszerűvé és gyorssá teszik, mert a traktor vezető fülkéjében elhelyezett vezérlő egységről egy gombnyomással be tudjuk állítani a kívánt nyomását a művelő egységeknek.