fbpx

ÁRSTOP! – VÁSÁROLJ GÉPET 2022-ES ÁRAKON JANUÁR 31-IG ÉS FIZESD KI RÉSZLETEKBEN!

Rögtörő-tömörítő hengerek
optimális tömörítésre és bokrosításra

A tömörítő henger tavasszal, szántás után bokrosításra és szántáselmunkálásra, ősszel pedig magágykészítésre és a lezáróréteg javítására is használható munkagép. Vetés után pedig tovább javíthatjuk általuk a kelés feltételeit és a magbeágyazódást. Ez több és biztosabb termést jelent.

  • A prizmacsúcsos henger az őszi kalászosok bokrosodásának javításában segítenek. Akár 15%-os termésnövekedést is elérve.
  • A Cambridge tömörítő henger pedig közvetlenül vetés után vagy tavasszal, hagyományos hengerezés során használható.

Az olyan talajtípusokon, ahol gyakrabban fordul elő cserepesedés, a duplakéses munkagép tesz jó szolgálatot azáltal, hogy porhanyítja a nagyobb hantokat és rögöket, emellett folyamatos talajáramlást biztosít a CrossBoard simító lapjai számára, ami megkönnyíti a kedvező talajszerkezet kialakításának feltételeit.

NorAn tömörítő hengerek előnyei

X-Press System súlykiegyenlítő rendszer

A NorAn X-Press CT hengert egy különleges X-Press System súlykiegyenlítő rendszerrel láttunk el. Ez úgy lett megalkotva, hogy a középvázon egy tokban rugót helyeztünk el, ehhez az előfeszített rugóhoz kapcsolódnak a munkahenger talpak melyek a henger szétnyitásáért felelősek. Munkahelyzetben ezen rugók segítségével a középső – kerékszerkezet és vonószerkezet miatt – nehezebb tagról súlyt terhelünk át a szélső hengertagoknak a teljesen egyenletes súlyelosztás érdekében. Így biztosak lehetünk benne, hogy munkaszélességen belül mindenhol tökéletes aprítást fogunk kapni eredményül.

X-Press System súlykiegyenlítő rendszer rugós tag működése
Noran X-Press Ct Flexibilis vázszerkezet

Flexibilis vázszerkezet

Az X-Press CT vázszerkezetének tervezésekor nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a henger talajkövetése a lehető legtökéletesebb legyen. Ezt sikerült is elérni a szárny tagok középső csuklóponton történő felfüggesztése által, ezt tovább fokoztuk azzal, hogy a munkahengerek a középvázon nem fixen vannak rögzítve, hanem azok az X-Press rendszerhez csatlakoznak. Ennek segítségével még tudtuk növelni a szárny tagok mozgásterét. A képen látható extrém helyzetet is könnyedén veszi az X-Press CT vázszerkezete, ellentétben a konkurens hengerek vázszerkezetével amik piros színnel vannak ábrázolva. Egyértelműen látszik, hogy a „tolatós” munkahenger nélküli hengerváz típusok középső tagja jobban megnyomja a talajt mint a szárnyon lévő hengerek. A másik esetben pedig ahol a szétnyitást egy munkahenger biztosítja és a munkahenger végpontjai a szárny tagon vannak rögzítve, már jobban leköveti a talajt, de a szárnyak szélén kialakított csuklópontok miatt a talajkövetése korlátozott, és szélsőséges esetekben a munkaszélességben az aprítás nagyon heterogén lehet. Tehát nagyon érdemes a leendő hengerünk vázszerkezetét gondosan megválasztani.

Magas minőség = Hosszú élettartam

A tömörítő hengerek erőteljes vázkialakítása, zsírozható csuklópontjai, strapabíró, erősített csapágyazása és a magas minőségű öntvény gyűrűi jelentik a garanciát a megbízható munkavégzésre és a hosszú élettartamra.

Az oldaltagok központi csuklóponton keresztül történő felfüggesztésének köszönhetően, az X-PRESS SYSTEM segítségével, a henger még a legdurvább felszínegyenetlenségek mellett is tökéletesen leköveti a talaj felszínét. Ezáltal a NorAn hengerek a teljes munkaszélességben egyenletes visszatömörítést biztosítanak és ezáltal szélesebb intervallumban használhatóvá válik a hengerezés.

X-PRESS SYSTEM Magas minőség és Hosszú élettartam
Egyszerű összecsukás és szállítás

Egyszerű összecsukás és szállítás

A tolatós kivitel okozta nehézségeket elfelejtheti. A hidraulikus munkahengerek segítségével munkahelyzetből szállítási pozícióba állítani a hengert: pofon egyszerű.

A középső munkahenger billenti a hengereket szállítási helyzetbe és ezzel egy időben a kerekek segítségével az összes hengertag eltávolodik a talajtól. Ez egy esetleges sárfolthoz érkezve is roppant hasznos.

A szárnyakat pedig 1-1 munkahenger segítségével tudjuk összecsukni, így a szállítási szélesség kevesebb mint 2,5 m.

CrossBoard – a tökéletesen sima felszín szolgálatában

Két művelet egy menetben. CrossBorad simítósorral minden NorAn X-Press henger felszerelhető. Ennek segítségével a hengerezéssel egymenetben a simítózást is elvégezhető. A CrossBoard rugók intenzív rezgő mozgása sokkal hatékonyabb rögaprítást tesz lehetővé. Menetközben a traktorfülkéből könnyedén tudjuk változtatni a simítólapátok szögét az aktuális talajviszonyoknak megfelelően. A 3 különálló simítósorok a Master&Slave funkciónak köszönhetően tökéletes szinkronban mozognak, így biztosak lehetünk benne, hogy a teljes munkaszélességben azonos a művelési mélység.

Noran CrossBoard
Merev vagy külön mozgó simítólemezek

Merev vagy külön mozgó simítólemezek

A tömörítő hengerek egyes rugótagjai egyenként kerültek felfüggesztésre, ám ha merev simítólemezre van szükségünk, a lemezek egy keresztreteszelő rendszerrel összekapcsolhatók.

A simító rugók összezárásával elkerülhető, hogy az egyes kapák elhagyják a nagyobb rögöket és tovább mélyítsék a felszíni egyenetlenségeket. Ezáltal a felszínegyengető és rögtörő hatás lényegesen növelhető.

A minden rugótag csak a szomszédos taggal van összekapcsolva, így a nagyobb rögök símítása mellett mégis rugalmasan leköveti a talajfelszínt.

Cserepesedés többé nem probléma

A NorAn X-Press hengerek CrossBoard simítót felszerelhetjük hajlított 150 mm széles egyenes profilú simítótagokkal. Ezek általános körülmények között nagyon szép egyenletes felszínt tudunk elérni, a talaj mélyebb rétegeit érintetlenül hagyja kimondottan a felszínt egyengeti.

A cserepesedésre hajlamos talajokon a duplakéses késtípus tesz jó szolgálatot. A rögtörő hengereket előszeretettel alkalmazzuk a magágykészítés során, mivel segítségükkel kedvező agronómiai szerkezetű, tömörített és lezárt felszínű magágy alakítható ki. A duplakéses törőkés porhanyítja a nagyobb hantokat és rögöket, emellett folyamatos talajáramlást biztosít a CrossBoard simító lapjai számára, ami javítja a kedvező talajszerkezet kialakításának feltételeit.

A duplakéses simítólap felszerelésével nagyobb munkamélység érhető el, így a henger tömörítő, felszínegyengető hatása a mélyebb rétegbekben is érvényesül.

Ennek abban van szerepe, hogy helyreállítsuk a talaj kapilláris rendszerét a művelést követően, és ezáltal biztosítsuk a növények zavartalan vízfelvételét.

NorAn X-Press hengerek CrossBoard simítót felszerelhetjük hajlított 150 mm széles egyenes profilú simítótagokkal

NorAN tömörítő henger megoldások

X-PRESS PR Prizmacsúcsos tömörítő hengerek

Az X-PRESS prizmacsúcsos tömörítő hengerek segítségével vetés után tovább javítható a magbeágyazódás, ezáltal több és biztosabb termésre számíthat. A munkagép emellett használható még tavasszal szántáselmunkálásra és bokrosításra, ősszel pedig magágykészítésre, illetve magágy lezárásra. Ideális őszi kalászosok bokrosító hengerezése során.

Noran X-PRESS PR Prizmacsúcsos tömörítő hengerek
Noran X-PRESS CB Cambridge tömörítő hengerek

X-PRESS CB Cambridge tömörítő hengerek

A Cambridge tömörítő henger a hagyományos hengerezés során, közvetlenül vetés után vagy tavasszal használható. A széles gyűrűtagok mozgásban tartják a hengert, a keskeny törőgyűrűk pedig az öntisztuló képesség fenntartásáról gondoskodnak, ugyanakkor enyhe talajművelő képességgel is rendelkeznek.